Cikkek, esszék

 A városban már nem is  sétálgathatunk anélkül, hogy tankot látnánk, körülnéztem hát a neten, hogy milyen általunk is szedhető növények vannak a közelünkben, amelyekkel ingyen és bérmentve erősíthetjük az immunrendszerünket különösen ebben a virosokkal terhelt, influenzás időszakban és nem kell sorban állnunk a boltban. Némelyik még finom is!:))

1. rész

Képeket nagyon sokat találtok a neten, csak be kell ütni a növényke nevét. Így könnyebb lesz  felismerni. Olyanokat választottam, amit szinte mindenhol szedhettek, nem csak a mecsekben, vagy pár helyen, mint a medvehagymát. Ami egyébként nem von le semmit az értékéből, csak nehéz hozzájutni. Már most is találtok odakint sarjadó gyógynövénykéket, de egy két héten belül jócskán lesz mit szedni. Az első részben négy olyan gyógynövény van, amit gyakorlatilag az ország összes falujában mezőin és erdőiben megtaláltok. Különösen az első és az utolsó, a  tyúkhúr és a turbolya az, amit már most is szedhettek. Bár a turbolya még csak pár centis. Tyúkhúrból viszont már bőséges a termés.

 

Kezdjük azzal a növénnyel, amit minden évszakban megtaláltok.

  1. Tyúkhúr

Ez a folyton élő, télen nyáron szedhető növényke rendkívül sok magnéziumot, káliumot, kalciumot és vasat tartalmaz. Lágy íze miatt alkalmas salátának vagy zöld turmixba is. Tisztítja és erősíti az egész testet így jó alapja az immunerősítésnek. Ráadásul mindenhol megél, erdők rétek gyalogutak szélén is megtalálod. Szedd a szép kövéreket, ha lehet, de teljesen jó a pici és csúnyácska is.

 

  1. Közönséges galaj

A közönséges és a tejoltó galaj is alkalmas az immunerősítésre.

Ragadós kis növényke, rengeteg van belőle nem messze a kis Szentiváni tótól. Nagyon sok gyógyhatása ismert, de szívesen eszik is. Mire használhatod?

Segíti a nyirokkeringést, vizelethajtó, vértisztító, idegnyugtató, vérnyomáscsökkentő, enyhe altató, epe és máj erősítő és tisztító, ízületi panaszokra is ajánlják.

külsőleg égésre, aknés pattanásos bőrre, fekélyre, pikkelysömörre, ekcémára

pajzsmirigyre

"A galajfélék a pajzsmirigy különféle betegségei esetén is alkalmazhatóak. A legjobb hatás elérése érdekében ilyenkor három módon alkalmazzuk a teát. Egyrészt belsőleg fogyasztjuk, másrészt gargarizálunk vele, harmadrészt a teakészítésnél visszamaradó teafűből a nyakra kötést helyezünk."

https://gyogyfuveskertem.hu/ragados-galaj-galium-aparine/

A zsenge növényt adhatjuk salátához és más ételekhez. A kifejlett (szúrósság, ragadóssá vált) növény friss fogyasztása kellemetlen, ezért főként főzve vagy pürésítve fogyaszthatjuk. Rusztikus fűszervajat készíthetünk belőle ha a felaprított zsenge leveleket elkeverjük puha vajjal és kevés sóval.

A megpörkölt magokból kávészerű ital készíthető.

Egyszóval elég sokoldalú kis növény és szintén nagyon sok helyen megtalálod.

 

És akkor jöjjön egy hazánkban csak gyógynövényként ismert igencsak elhanyagolt, ám annál értékesebb növényke, a

  1. Kicsiny vagy borzas gombvirág

Nálunk alig ismert a gyógyhatása, pedig sok helyen megtaláljuk erdők mezők szélén, viszont őshazájában Peruban annál több mindenre használják a teáját. Van belőle csupasz fajta és borzas fajta. Mindkettő alkalmas a szedésre.A mezőkön növő összes növény között a kis gombvirág vastartalma a legmagasabb, de ezen kívül nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, mangánt, C-vitamint és A-vitamint. Vagyis ahelyett hogy gyomnövényként irtanák inkább gyűjteni kéne. A madarak a rágcsálók és a méhek is kedvelik.

  • salátaként
  • smoothiek-ba
  • pesztónak
  • spenót helyett
  • főzeléknek
  • szárítva fűszerként  egyaránt elkészíthető.

A növényke rendkívüli életenergiával rendelkezik és sok benne a fehérje is. Ezt a finom növényt teljes egészében leszedheted, amíg el nem kezd fásodni a szára, onnantól a felső egyharmadáról csipegesd a hajtásokat.

Ez az igénytelen növény energiát és erőt ad a nehezebb időkben. Hazájában regenerálószerként ismerik, de használják daganatos betegségeknél is.

Megéri ültetni a saját kertedben is, mert azon kívül, hogy nagyon finom és tápláló, kíválóan alkalmas trágyának is. Egyszerűen csak kiszeded a földből és letakarod vele ősszel a termőtalajt.

Jelenleg Európában:

gyomor és bélpanaszok esetén

májpanaszoknál, magas vérnyomásnál és vérszegénységnél használják.

Peruban ennél jóval több hatása ismert.

Szereti  száraz, humuszos és laz talajt. Úgy nevezett fénymagja van, ami azt jelenti, hogy nem kell földdel beteríteni az ültetésnél.

 

És akkor jöjjön egy olyan növény, ami már kibújt a földből csak le kell hajolnunk érte.

  1. A turbolya

"Nyersen vagy főzve, főként frissen, zöldfűszerként használható. Ízlés szerint, kisebb mennyiséget salátába is tehetünk leveleiből. Van, aki összezúzva, olajjal, őrölt magokkal keverve, pesztóban is kedveli, és italturmixba is tehető. Íze sajnos nem tartósítható, elsősorban frissen adja ki a zamatát, szárítva vagy fűszersóban sem érdemes ezért eltenni. Fűszerként a főzés végén rakhatjuk levesekbe, mártásokba, frissen pedig majonézes, tejfölös szószokba, salátaöntetbe, de vegyes salátába is tehetjük leveleit és virágait is.

Táplálkozási értékei, hatásai: Magas flavonoid- és C-vitamin-tartalma miatt természetes antioxidáns, így szerepe van az egészségmegőrzésben. Emellett emésztésserkentő, de fogyasztásakor vízhajtó hatásával is érdemes számolni. Egyéb gyógyhatásokkal is rendelkezik, külsőleg és belsőleg is használatos. Gyógynövényként is ismert és alkalmazható növény"

http://erdokostolo.blogspot.com/2018/09/a-zamatos-turbolya-anthriscus.html

Gyógyhatásai:vese, hólyag, és légző-, és emésztőszervi megbetegedéskor jó hatású, kitűnő salaktalanítószer.