Cikkek, esszék

Homeopátia avagy igaz-e az információ alkalmatlansága (2. rész)(az első rész itt olvasható)

Az FC Bayern München csapatát még az is ismeri, aki amúgy nem követi a futballt Magyarországon. Nos, mint tudjuk éppenséggel a világ egyik legerősebb focicsapatáról van szó, nem beszélve a Német Nemzeti Válogatottról, amelyik rendszeresen fasírtot csinál a többi csapatból a Világbajnokságokon. Hogy jön ez a tény a homeopátiához? Ha eddig nem ültél, akkor most gyorsan foglalj helyet. 1977-től mind a mai napig egy homeopátiás orvos kezeli mindkét csapatot.

Ez az orvos, Hans-Wilhelm Müller-Wohlfahrt, aki ma hetvenhat éves, és ha megnézzük a Wikipedián a képét vagy a Német Labdarugó Szövetség honlapján, akkor az lesz az érzésünk, hogy egy negyvenéves férfi néz velünk farkasszemet. Gondolom saját magát és családját is homeopátiával kezeli.

Amúgy Wohlfahrt doktor úr ortopéd orvos, aminek igen nagy hasznát vette nem egyszer. Gondolom senkinek nem kell bemutatnom Usain Bolt urat. Miután 16 évesen juniór világrekordot állított fel, amikor 20 mp-n belül futotta a 200 métert, ami azelőtt még egyetlen kiskorúnak sem sikerült, sőt, azóta sem, egy vádlisérülés érte.[1]

Emiatt kénytelen volt kiszállni a világbajnokságból. Jópár évvel később, hatalmas karrier után 2012-ben hátproblémája miatt romlani kezdett az eredménye. Ekkor fordult Wohlfahrt doktorhoz, aki több éven át kezelte őt. A kezelések olyan eredményesek voltak, hogy Bolt még abban az évben olimpiai csúcsot állított fel, megnyerve az atlétikai Olympos csúcsának számító 100 méteres versenyt. Bolt ettől kezdve sorra javítja meg a különféle világcsúcsokat, és nyeri a versenyeket. A következő olimpiát is beleértve. És ha valakinek esetleg kétségei támadnának azt illetően, vajon mekkora szerepe volt ezekben a sikerekben a homeopátiával gyógyító Wohlfahrt dokinak, akkor ezt Bolt egészen egyértelművé tette, amikor nyilvánosan neki ajánlotta az olimpiai aranyérmét.[2]

usain bolt wohlfahrt 600

De ne maradjunk a sportnál. Wohlfahrt doktor kezeltjei között ott találjuk Eric Claptont és Bonot is. Egy énekesnek szintén nem mindegy, hogy a hangja, a torka, a gégéje, milyen kezelésben részesül.

Ezek az emberek tisztában vannak azzal, hogy a homeopátia egyetlen dolgot biztosan nem, tesz: NEM ÁRT! Ha csak ezt az egyetlen előnyét veszem, máris mindent visz, ha nem egy azonnali sebészeti beavatkozásról beszélünk.

De térjünk kicsit vissza vizsgálódásunk tulajdonképpeni tárgyához : az információhoz.

Ugyanaz a tudomány kiált boszorkányságot az információ hatalmára a homeopátiás szerekben, amelyik létrehozta azt a gépezetet, amely eluralta az egész világot, amely nemzeteket irányít és tart sakkban, és amely kizárólag és egyedül az információn alapszik: a számítógépet, vagyis a mesterséges intelligenciát.

Ugyanaz a tudomány, amely naggyá vált az információ hatalmának köszönhetően, és eluralta a világot, most a hatalmát védi azokkal szemben, akik ugyanezt az információt arra akarják használni, hogy szabaddá tegyék az embereket. A homeopátia működik. Millió és millió ember tapasztalata ez. A tudományt mégsem érdekli, pedig a tudomány sem mással bizonyít, mint kísérletekkel.

Egy gyógyszer hatása talán bizonyítható, amikor mikroszkóp alatt elpusztít egy bacilust, vagy befolyásol egy hormont. De, hogy ugyanez a szer hogyan fog hatni egy élő emberben, az már csak akkor derül ki, amikor a gyógyszerkísérletek eljutnak abba a fázisba, hogy engedélyezzék az emberkísérleteket.

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Ekkor felhívnak néhány ütődöttet, aki a rendszer hatékony kizsigerelésének hála eljutott a teljes tompaság szintjére és már bármire hajlandó, csak megehessen egy dupla burgert, és ezeknek az embereknek beadják a gyógyszert, miután aláíratták velük, hogy felelősségük teljes tudatában vállalják a gyógyszer szedését és szabad akaratukból vetik alá magukat a tesztnek. Jó mi? Nem kevés arcátlanság kell ahhoz, hogy szabad akaratnak nevezzük azt, amikor egy végsőkig kétségbe esett ember aláír egy szerződést, amely az egyetlen esélyt jelenti számára egy hamburger megevésére.

Milyen tudomány az, amely minden gyógyszerre kénytelen ráírni legalább húsz -féle mellékhatást, beleértve a HALÁLT is (mellékhatás, mint halál! Ez azért elég tudományos nem??)? Szóval ráírnak mindent, ami csak előfordulhat. De ne keseredjünk el: elvétve akad némi tünetmentesítő hatása is. Minden orvos tudja, hogy a gyógyszerek 90%-a kizárólag a tüneteket kezeli.

Nem fogsz tőle meggyógyulni.

Nincsen allopátiás gyógyszer, amely meggyógyítaná a magas koleszterin szintet. Nincsen gyógyszer, ami mellékhatások nélkül csökkenti az aortádban egyre növekvő mészlerakatot.

Csak arra képesek, hogy kitágítsák az aortádat, vagy felhígítsák a véredet, hogy akkor is tovább ehessed a multicégek zsírban és koleszterinben gazdag burgereit, amikor e gyógyszerek nélkül rég kipurcantál volna.

A természetgyógyászat, a homeopátiás orvos nem fogja véka alá rejteni, hogy eddig egy barom módjára éltél, követve a trendeket és reklámokat bekajálva mindent, amit műanyagba csomagoltak és telenyomtak életellenes tartósítókkal és ízfokozókkal. A homeopátiás természetgyógyászt biztosan nem azért hívják így, mert természetellenes eszközökkel dolgozik, hanem azért, mert vissza akarja állítani a természetes egyensúlyt közted és a természet között. Közted és önmagad között, közted és az emberek között. Közted és Isten között.

Arról az Istenről beszélünk, akinek a léte némiképpen megkérdőjeleződött, amikor a Föld kezdett keringeni a Nap körül. Szegény Nietsche már azt is hajlandó volt kijelenteni, hogy Isten halott. Na de hogy halhat meg egy halhatatlan lény?

Ha a tudományosan elfogadott gyógyszerek 90%-ánál a tudománynak halvány lila dunsztja nincs, hogy hogyan fog hatni, mert az is lehet hogy belehalsz, ennek ellenére gyógyszert engedélyezik, pedig bárki bármikor belehalhat, akkor hogy van képe ugyanennek a tudománynak arra hivatkozva megtámadni a homeopátiát, hogy esetleg nincsen hatása?

Hát kérem én inkább megeszek egy olyan bogyót, ami nem hat, mint egy olyan bogyót, amitől lehet hogy meghalok. A homeopátiás gyógyszer legnagyobb bűne, hogy nem bizonyítható tudományosan, hogy kémcsövekben is kifejti azt a hatást, amit az emberen belül kifejt és amelyre több millió ember gyógyulása a bizonyíték. Még egyetlen homeopátiás szer sem pusztított el bacilust mikroszkóp alatt egy tudós szeme láttára. De nem is halt bele senki a mellékhatásába.

Ahhoz nem kell mikroszkóp, hogy egy anya észre vegye, hogy az évek óta mandulagyulladással küzdő gyermeke meggyógyul, amikor homeopátiás szert szed, és egészen addig nem gyógyult meg, ameddig antibiotikumot kapott, viszont mindenféle betegségben szenvedett, mert az antibiotikum mellékhatásaként az immunrendszere kinyiffant.

De ne aggódjon a kedves anyuka, mert van egy csomóféle antibiotikum, amit a gyermeke még nem szedett, és ha egy hét múlva újra beteg lesz, akkor majd azokat is feletetjük vele. Ennek két előnye lesz: az egyik, hogy a gyógyszergyáraknak tovább nő az extra profitja, ami lássuk be, nagyon fontos illetve a gyermeke egy egész hétig, esetleg egy egész hónapig tünetmentes lesz.

Azt sajnos nem áll módunkban elárulni Önnek tisztelt anyuka, hogy a gyermeke egészen biztosan tejallergiás, mert a tejgyártóknak és tehénkínzó vállalatoknak nem áll érdekében, hogy Ön megtudja, hogy a tej nem élet erő egészség, hanem maga a betegség melegágya a gyermeke számára, mert a teste képtelen megbirkózni a tejfehérjével és a tejcukorral, (ami egyébként érthető, ha alapul vesszük azt az amúgy elég egyszerű tényt, hogy a természet a tejet a kis boci számára találta ki, és annak összetétele is ennek megfelelő -az emberi anyatej összetétele teljesen más) és ez az anyag az, ami megpróbál távozni a gyermek szervezetéből, csakhogy olyan mennyiségben van jelen, hogy a test a nagy igyekezetében, hogy megszabaduljon e méregtől már nem tud rendesen működni és begyullad.

Érti ugye anyuka? Begyullad.

Ez a szó tökéletesen érthető az átlag ember számára: aki begyulladt, az meg van ijedve. A gyermeke teste meg van ijedve. Annyira, hogy kénytelenek vagyunk kivágni belőle az ijedt részt, megszüntetve ezzel az egyetlen olyan szervet, a mandulát, amely képes volt eltávolítani ezt a típusú mérget. De mandula nélkül kiválóan lehet élni, azt pedig felejtse el anyuka, hogy ezzel szabad utat engedett a mérgeknek a test mélyebb rétegei felé, mert amikor a gyermeke ennek következtében egy év múlva allergiás lesz, (persze nem a tejre, hanem azokra az anyagokra, amelyek kisöpörhetnék onnan a tejszármazékokat. Ilyen anyag a parlagfű, a virágpor. A többi anyag vészcsengőként működik: kutyaszőr, macskaszőr esetleg maga a por) akkor majd adunk szuper gyógyszereket az allergiára, melyeknek esetleg halál a mellékhatása.

De ne aggódjon, ön életerős egészséges fiatal nő, képes lesz másik gyermeket szülni, akivel végigcsináljuk ugyanezt, semmin nem változtatva, semmiből nem tanulva, hátha ő jobban bírja. Nézze csak meg anyuka: vannak, akik túlkélik, hogy tejet ittak egy életen át, és bár cukorbetegek, magas a vérnyomásuk, csípőprotézisük van, mert elkopott a csontjuk, de lám, még mindig élnek. Nagyon fáj nekik, de élnek. Hát nem csodás? Éljen a tudomány, melynek dacára ők még mindig élnek!

A cikk folytatódik a hirdetés után...

Vegyük most a legegzaktabb tudományt, a matematikát.

Amikor hat hét évesen iskolába megyünk, akkor megismerkedünk a matematikának azokkal a ma is elfogadott alapjaival, amit Eukleidésznek hála, ma is alkalmazunk: megtudjuk, mi az egyenes, mi az a kör, a négyzet, a háromszög és hogy egy meg egy az kettő. Ezekben ugyebár senki sem kételkedik, ahogyan abban sem, hogy két párhuzamos vonal a végtelenben nem találkozik.[3][4]

Aztán jött valaki, aki azt mondta, hogy mi van, ha mégis? Ez a legjobb. Tegye fel a kezét, aki már látott két párhuzamos egyenest a végtelenben találkozni! És ez egy elfogadott axióma! Nincs az a nagy felbontású mikroszkóp, nincs az a távcső, amiben láthatjuk, ahogyan két párhuzamos a végtelenben találkozik. Akkor mégis miért hisszük el?

Elárulom nektek: azért hisszük el, mert a kísérletek azt igazolják, hogy ez így van. Vagyis pontosan azért, amiért el kellene hinnünk, hogy a homeopátia működik. De most jön a legjobb rész.

Egyszer csak jött egy nagy matematikus, Kurt Gödel, és azt mondta: nem létezik olyan logikai, matematikai rendszer, amely mentes lenne az ellentmondásoktól.

Gödel eredeti értelmezése tehát így szól: minden ellentmondásmentes, a szám fogalmát tartalmazó és áttekinthető axiómarendszerben megfogalmazható olyan igaz G állítás, amely a rendszer eszközeivel nem bizonyítható (és persze nem is cáfolható). Az egyetlen plusz szó, hogy „igaz”, új irányt szab az értelmezésnek: az igazság csak egyre gazdagabb logikai rendszerek szakadatlanul bővíthető sorával írható le teljesen, de azzal leírható.[5]

Vagyis legyen a matematikánk bármilyen tökéletes, ha elég soká gondolkodunk, egyszer csak ellentmondásra fogunk bukkanni. Gödelt nem égették meg ezért, mint Giordano Brunót, de szerintem csak azért nem, mert még nem ismerték fel, hogy Gödel ezzel az egyik legveszélyesebb törvényt mondta ki. Ha ugyanis igaz, amit ő mond, (márpedig a matematikusok igen nagy tisztelettel adóznak a nevének és az elméletének és tudományosan bizonyítottnak fogadják el ) akkor a homeopátia nem más, mint a jelenlegi logikai rendszerünk szükségszerű ellentmondása.

Működik, pedig ez ellentmond a tudomány által elfogadott szűk látókörű logikai rendszernek, amely mindenre bizonyítékot követel, pedig ő maga egyáltalán soha nem szolgáltatott bizonyítékokat azokra a dolgokra, amelyekben elég sok pénz van: mint például, hogy a tej élet, erő egészség. Minden tapasztalatunk ellentmond ennek a marhaságnak, de a tudomány mégis támogatja.

Azt is megmondom, hogy miért. Mert a tudományos kutatások többségét gyakran éppen azok finanszírozzák, akiknél az extraprofit van és higgyétek el, nem a homeopátiában van az extraprofit. Mégis időről időre vannak emberek, akik hatalmas erőfeszítések árán igazat mondanak és írnak és valódi kutatásokat folytatnak, néha teljesen mellőzve, mint annak idején sok író, akik csak azért kerültek fekete listára, mert nem az aktuális rendszer jelszavait visszhangozták.

Mindenki nyugodtan elhiheti, hogy Orwellt nem dicsérték szembe az Állatfarmért vagy az 1984 c. regényéért. Legalábbis a hatalmon lévők biztosan nem.  Ez az ára annak, ha igazat mondasz.

Egyetlen olyan bizonyítékot sem láttam, ami alapján el kellene hinnem, hogy a tej vagy a hús egészséges. Hangzatos reklámot sokat láttam erről, de tudományos kutatást nem. Az ellenkezőjéről viszont többet is. Itt egyszerűen csak arról van szó, hogy valaki fog egy információt, és azt elhinti. A média hatalmának növekedésével az információ hatalma is egyenes arányban nő.

Ha elég pénzed van, bármit elhitethetsz az emberekkel: beadhatod nekik, hogy veszélyben vannak, mert valaki az életükre tör, és ha nem ragadnak fegyvert, akkor meghalnak. Ezért van az, hogy a sarki kutyakajás fegyvert tart otthon, és ha jönnek azok, akiktől fél, lelövi őket, mint egy kutyát, pedig azt sem tudja ki fia borja áll előtte. Elhitetheted az emberekkel, hogy fontosabb a stadionok és a foci támogatása, mint az újszülött osztály orvosainak fizetése. Elhitetheted velük, hogy képesek 137 ezer forintból megélni havonta, miközben egy albérlet kerül ennyibe. Elhitetheted velük, hogy ők kevesebbet érnek, mint azok, akik a sorsukról döntenek és ez fejeződik ki abban, hogy azok ott fent 15-ször annyit keresnek, mint ők. Elhitetheted velük, hogy rendben van, hogy az állam irányítója azzal van elfoglalva, hogy saját és családja vagyonát végtelenre növelje, míg az emberek már a kétségbeesés szélén vannak és annyira eltompultak, hogy a kenyér és cirkusz 2000 évvel Róma után újra elvakítja őket, annyira, hogy a 85 éves nagymama habzó szájjal követeli a vért,  bárki vérét, akiről a hírekben elég sokat fröcsögnek.

Ez mind mind csak információ. Ugye milyen hatalmas fegyverről van szó? Az információ, amely egy fémdarabkába dugva világokat képes irányítani, de ha egy bogyóba rejtem, erejét veszti. Ugyan kérem! Kezdjünk el értelmesen gondolkodni! Itt az idő!

Írta és szerkesztette: Malomsoky Ildikó, Tóth Viktor